Yoga is voor iedereen


Januari 2020

Want iedereen is onderdeel van het grote geheel.

Laat je gedachten je even meevoeren: begin bij jezelf, nu je dit verhaal leest. Wees je even bewust van je lichaam. Stel je voor dat je op een stoel zit. Je lichaam en de stoel is nu het geheel waarvan je je bewust bent. Die stoel staat in een kamer. Kun je de kamer zien? Nu ben je onderdeel van de kamer. Die kamer is deel van een huis, waar jij dus ook een deel van bent. Dat huis staat in een dorp of een stad, je bent ook deel daarvan. Het dorp of de stad ligt in een bepaald land. Jij maakt dus deel uit van dat land. Sterker nog, je noemt jezelf waarschijnlijk inwoner van dat land. Dit land kun je verlaten. Op het moment dat je de grens van het land over gaat, zit je in een ander land. Maar beide landen zijn onderdeel van de planeet aarde. Jij bent dus ook onderdeel van de aarde. Wees je nu eens bewust van de stoel die op de aarde staat, waarmee jij een verbinding hebt. Die aarde is jouw directe bron van energie, de plek die jou op meerdere manieren voedt.

De aarde is onderdeel van het zonnestelsel van 'onze' zon. Jij bent dus ook onderdeel van dit stelsel. De zon is één ster in het sterrenstelsel, de Melkweg. Dat is een cluster van miljarden sterren. Waar jij dus ook onderdeel van bent. Een deel van de sterren kun je zien. En omdat het niet genoeg is, is het Melkweg stelsel onderdeel van een groep van sterrenstelsels, het Virgo supercluster. En zelfs dat supercluster is onderdeel van een groter geheel. Ook daar zijn er meer van. Kun je je voorstellen hoe gigantisch groot het geheel is, waar jij een onderdeel van bent!? Al die energie in het hele heelal is enorm.Energie

Omdat je onderdeel van het geheel bent, wordt je ook beïnvloed door het geheel. Beïnvloeding van mensen dicht bij je is heel tastbaar, je kunt het op dit moment op jouw stoel in jouw kamer ervaren. Dat ervaar je ook in je gezin, bij familie en vrienden, op je werk of in je dorp of stad en land.

Maar dat is niet de enige beïnvloeding. Alles in het heelal bestaat uit energie, het heelal is de grote verzameling van alle energie die er bestaat. De Melkweg is energie, de zon is energie, de aarde is energie, de steden zijn energie, de mensen zijn energie. De dieren zijn energie. Tot in het kleinste detail is alles energie, ook de microscopisch kleine dingen zijn energie.

Omdat jij ook energie en ook onderdeel van het geheel bent, werkt alles op je in: alle dieren, mensen, de aarde, zon en sterrenstelsels. En andersom, jij beïnvloedt hen ook! Je staat in verbinding met alles en iedereen.

Bewustzijn

In het dagelijks leven merk je misschien niet zoveel van deze verbinding. Je bent met je eigen (on)gemakken bezig. Je zit op school, werkt, doet even niets, bent op vakantie, zorgt voor jezelf of anderen, het maakt niet uit wat je doet, waarschijnlijk ben je er in ieder geval zo druk mee bezig dat het je hele bewustzijn in zijn greep houdt. De dingen die jij doet vullen je hoofd met gedachten en bepalen de wereld waarin jij leeft. Niets mis mee. Maar misschien wel wat beperkt als je even terughaalt hoe groot het heelal ook al weer was.

In het begin van dit verhaal ben je even in gedachten meegenomen naar de grootte van het heelal. Dat was een theoretische oefening. Je kunt dit ook in de praktijk ervaren. Als je even niet met de dingen van alledag bezig bent. Maar je gaat je concentreren, je gedachten komen tot rust en je komt in meditatie, dan kun je de energie in jezelf ervaren. Je wordt je dan bewust van jezelf als energie.

Als je bewust wordt van jezelf als energie en je beseft dat het hele heelal energie is, dan kun je misschien voorstellen, dat je via de energie van jezelf, je bewust kunt zijn van alle energie in het heelal! Je kunt je bewustzijn verruimen tot de energie in de kamer waarin je zit, tot het huis waarin je zit, tot de planeet waarop je leeft, tot het geheel waar je deel van uitmaakt. Dat is heel veel meer dan je met je gedachten kunt bedenken.

Uiteindelijk kun je alle energie ervaren en daarmee bewust worden van alles dat bestaat in het geheel.

Een beter leven

Je bent onderdeel van het geheel, of je dat bewust bent of niet. Je speelt daarin je eigen rol. Je bent er niet voor niets. Onbewust kun je meedoen. Je laat je dan beïnvloeden door de energieën in je omgeving en in het geheel.

Je kunt ook bewust mee gaan doen en ontdekken welke rol jij wilt spelen. Je kunt bewust worden van je energie en dan ga je het geheel ontdekken. Dat kun je leren met behulp van Yoga oefeningen.

Dit is de werkelijke boodschap van Yoga. Het woord 'Yoga' betekent verbinden. Het is de bewuste hereniging van jezelf met het geheel. Daarom is Yoga voor iedereen, want iedereen doet er toe en iedereen is onderdeel van hetzelfde geheel.

Lees meer BOE blogs
Neem contact op
Ga naar www.bamboehuis.amsterdam