De eenvoud van yoga


Maart 2020

Dit is het tiende verhaal op boe.nl over bewustzijn, zelfrealisatie en alles wat met yoga en meditatie te maken heeft. Sommige verhalen zijn uitgebreider dan anderen, nu kijken we naar de eenvoud en essentie van yoga, zonder toeters en bellen.

Je bent! Dat is alles. Yoga is de bewustwording hiervan.

Je kunt gewoon 'zijn', zonder iets te willen of te doen. Het is zelfs zo eenvoudig dat er niets te doen is. Alles wat je in de wereld doet is onderdeel van het grote geheel, je speelt daarin vanzelf je rol. Je hoeft niet te oordelen over je eigen rol. Het maakt niet uit welk persoon je speelt. Er is daarin niets te veranderen of te verbeteren. De ene persoon is niet beter dan de ander, ieder persoon is oké. De rol die iemand anders speelt is dus ook goed, daar hoef je niets van te vinden of op te reageren.

Er is niets te leren. Je hoeft niet te leren je rol te spelen, je speelt het al. Iedereen speelt zijn rol al. Eigenlijk ben je ook de regisseur van het leven, je hoeft vanuit die positie alleen maar te zien dat je persoon een rol heeft. En nu komt de clue: als regisseur ervaar je niet wat de persoon ervaart. De persoon kan plezier hebben, de persoon kan pijn hebben, de persoon kan gedachten hebben, de persoon kan gevoel hebben, de persoon kan van alles en nog wat ervaren. De regisseur ervaart dat niet. Die zit erbij en kijkt er naar, die 'is' gewoon.Stap in het bewustzijn van de regisseur en je bent, alles gaat vanzelf. Alle kanten van het leven worden belicht en aan je gepresenteerd. Als persoon wil je wel eens het één omarmen en voor het andere hard wegrennen. Dat hoeft niet. Als regisseur aanschouw je alles wat op je pad komt.

Uiteindelijk veranderd er niets, het leven gaat door en het spel wordt gespeeld, de persoon speelt zijn rol met alle (on)gemakken die daarbij horen. het maakt niet uit wat jij ervan vindt. Dus vind er dan ook maar niets van. Speel mee, verbaas en verwonder je en kijk wat het leven voor jou in petto heeft.

Hoe kun je dat oefenen? Dat kan nu meteen. Ga gemakkelijk zitten, als je dat nog niet doet. Sluit je ogen voor 5 minuten en wees aanwezig, observeer alles wat langs komt met aandacht, ja ALLES, zonder oordeel en reactie, en het leven openbaart zich aan jou.

Lees meer BOE blogs
Neem contact op
Ga naar www.bamboehuis.amsterdam