Authentiek zijn


Augustus 2021

Je hoort steeds vaker dat we graag authentiek willen zijn, onszelf willen zijn. Dat klinkt goed, maar wat bedoelen we daarmee? Wat is authenticiteit eigenlijk?

Op social media laten we vaak alleen de goede en mooie kanten van onszelf zien. Een foto van onszelf tijdens een leuke ervaring of een foto van onszelf op een mooie locatie. Het valt op dat er een stroming lijkt te zijn dat mensen niet alleen de mooie kant willen laten zien, maar ook graag willen laten zien hoe ze daar zijn gekomen. Het is niet allemaal zonneschijn er zijn ook 'donkere dagen'. Vanuit een ziekte die ze mee hebben gemaakt, bij zichzelf of een dierbare of vanuit een andere uitzichtloze situatie bleek dat iemand sterk genoeg was om toch weer 'het leven' op te pakken. Daar kunnen we dan inspiratie uithalen, dat laat zien dat er meerdere kanten zijn.

Meerdere kanten

Het laten zien van meerdere kanten van jezelf heeft nog niet zoveel met authentiek zijn te maken. Dat lijkt misschien wel zo, omdat je misschien denkt dat iemand alles van zichzelf laat zien. Maar in werkelijkheid is dat niet zo. Iemand laat eigenlijk alleen zijn eigen ervaringen en meningen zien.

Of je nu een positieve ervaring of een negatieve ervaring laat zien, dat maakt niet zoveel uit. Het heeft niets met jezelf en authenticiteit te maken. Dat is allebei ego en speelt zich af in de dualiteit van deze wereld.

Iedereen heeft ervaringen! En bij iedereen zijn sommige positief, andere negatief. Dat is het leven wat iemand leeft en dat is voor iedereen anders. Wat de een ziet als positief, ziet de ander misschien wel als negatief. Iedereen leeft een leven van eigen ervaringen en meningen. Iedereen bewandeld zijn eigen pad in de wereld. Met als doel om zichzelf en authenticiteit te vinden.

Niet beschrijven in termen van deze wereld

Je kunt authentiek zijn niet beschrijven in termen van deze wereld en ook niet baseren op je eigen ervaring, op basis van het eigen pad wat je bewandelt. Dat is per definitie anders dan het pad van iemand anders. Je kunt dus niet zeggen wat goed of slecht is voor iemand anders. Dat bepaalt hij of zij zelf!Iedereen kan authenticiteit alleen maar beschrijven vanuit zichzelf. Daarvoor moet eerst de dualiteit ontstegen worden. Als iemand het inzicht krijgt dat er geen onderscheidt is tussen een positieve of een negatieve ervaring in deze wereld. Maar dat beide ervaringen tot hetzelfde besef van jezelf leiden, dan word je wakker. Daarna kun je authentiek zijn.

De omgekeerde wereld

Het is niet datgene wat je overkomt wat maakt wie jij bent. Wie jij bent bepaalt wat je overkomt.

Authentiek zijn is dus niet gebaseerd op ervaringen, authentiek zijn is juist de maker van ervaringen! Als je geen positieve of negatieve ervaringen meer hebt, dan is er een rust en stilte in jezelf die tegen je zegt wat je moet doen. Die zegt welke rol jij in het leven speelt, wat de volgende stap op je pad is. Luister naar de stilte in jezelf en zet DIE volgende stap. Dat is authentiek zijn!

En die volgende stap kan vervolgens resulteren in een positieve of negatieve ervaring, maar dat is niet belangrijk, van beiden kun je leren. Het gaat erom dat je de stap zet die vanuit jezelf omhoog is gekomen. En het leuke is dat die stap je kan verrassen, het is niet altijd een stap die je ego zou verwachten of die aan de verwachtingen van anderen voldoet. Maar dat hoeft ook helemaal niet. Het moet een stap zijn die jou verder brengt. Er is moed voor nodig om die stap te zetten. Maar weet dat de consequenties goed voor je zullen zijn, het is namelijk de enige echte authentieke stap die je hebt gezet.

Wil je echt weten hoe de wereld in elkaar zit en wat de essentie van authenticiteit is? Dan kunnen wij je daar misschien mee helpen. We kunnen je helpen de rust en stilte in jezelf terug te vinden, de oorsprong van je authenticiteit. Daar zijn universele handvatten voor die wij onder de naam yoga en meditatie beoefenen. Heb je zin om op pad te gaan? Meld je aan, zet die stap.

Lees meer BOE blogs
Neem contact op
Ga naar www.bamboehuis.amsterdam