De 2G's van gezondheid en geluk


November 2021

Als 2G voor gezondheid en geluk zou staan, dan zou een discussie over 2G begrijpelijk zijn. Iedereen in Nederland wenst gezondheid en geluk, daar kan niemand tegen zijn, dat wensen we voor onszelf en ook voor elkaar. We realiseren ons dat gezondheid en geluk ook voor iedereen anders is. Waar de één gelukkig mee is, is voor de ander een hel, en andersom. Dat is het mooie van het leven, het geluk is overal. In de maatschappij waarin wij leven, waarin gelijke behandeling het hoogste goed is, kunnen we dat van elkaar tolereren en accepteren. Juist omdat dit voor iedereen geldt.

Helaas zijn we afgedwaald naar een andere 2G discussie, de discussie over gevaccineerd en genezen zijn of dat niet zijn. Vaccinatie tegen corona zou een goed middel kunnen zijn om de gezondheid en het geluk van veel Nederlanders te verbeteren, maar helaas is het middel tot doel verheven en werkt het averechts. De hypothese lijkt te zijn geworden: als iedereen gevaccineerd is, dan worden we allemaal gezond en gelukkig. Het tegendeel lijkt echter gerealiseerd te worden, de discussie hierover maakt ons ongelukkig.

Wakker worden! Vaccinatie is geen doel, maar een middel. En voor sommige mensen draagt dat middel bij aan hun gezondheid en geluk, maar voor sommige ook niet. Laten we dat niet uit het oog verliezen. Voor iedereen is gezondheid en geluk op een andere manier te realiseren. Bij de een helpt vaccineren tegen corona daarbij, bij een ander niet. Net zoals sporten voor de ene groep wel bijdraagt aan hun gezondheid en geluk, maar voor de andere niet. Of zoals het werk wel of niet een bijdrage levert aan gezondheid of geluk. Of zoals het vegetarisch eten wel of niet bijdraagt aan gezondheid of geluk. Of zoals sociaal contact wel of niet bijdraagt aan gezondheid of geluk. Het zijn allemaal middelen om een universeel doel te bereiken.

De discussie gaat al veel te lang over het middel vaccinatie tegen ziek worden van corona en mag nu gewoon gestopt worden. Corona is niet de enige manier om ziek te worden en vaccinatie is niet de enige oplossing. Laten we het hebben over het achterliggende 2G doel, gezondheid en geluk voor iedereen.

Voordat we dat doen, nog één dingetje, ik hoor je denken: maar het is toch belangrijk dat je iets doet voor een ander, dat je je bijvoorbeeld vaccineert tegen corona voor een ander, zodat je anderen niet besmet. Nou nee, dat is niet zo. Allereerst, je kunt anderen niet gezond en gelukkig maken. Iedereen kan alleen maar zichzelf gezond en gelukkig maken. En dat is niet asociaal of egoïstisch, iedereen weet voor zichzelf wat hem gezond en gelukkig maakt, dat moeten we respecteren. Iemand de vrijheid daarin geven, dat is echt sociaal. En als iemand gezond en gelukkig is, dan zal dat overgedragen worden naar anderen en dan zullen anderen daarvan profiteren. Als tweede kun je niet zeggen dat mensen elkaar besmetten, want het virus besmet. Het virus maakt geen onderscheidt tussen gevaccineerden en ongevaccineerden. Het is de gezondheid van het individu wat bepaalt hoe ziek het individu wordt van een virusbesmetting. Met veel mensen in een ruimte zullen sommige wel ziek worden en anderen niet. Zo hebben sommige voor de juiste weerstand een vaccin nodig, anderen niet. Sommige komen in het ziekenhuis en anderen niet. Dat is hoe het met alle ziekten gaat. En als er teveel mensen in het ziekenhuis komen, dan hebben we met z'n allen een probleem wat groter is dan de ziekte door corona en het middel vaccinatie. Dat probleem moet dan ook op een andere manier opgelost worden.

Gezondheid en geluk voor iedereen

We wensen gezondheid en geluk voor onszelf en voor anderen. Daar kunnen we allemaal achterstaan. Hoe we dat kunnen bereiken, daar denkt iedereen anders over, daarom hebben we een grondwet nodig die het voor iedereen mogelijk maakt zijn eigen pad te bewandelen, zonder bemoeienis van een ander. En er zijn normen en waarden nodig die ervoor zorgen dat we elkaar niet in de weg zitten bij het bewandelen van ons pad en het bereiken van onze eigen geluk en gezondheid.



De kern van de normen en waarden in de yoga is dat we gezondheid en geluk niet buiten onszelf kunnen vinden, we kunnen het alleen maar zelf realiseren. We kunnen dus niet van anderen verwachten dat zij dat ons op een presenteer blaadje geven. Wel moeten we er voor zorgen dat we bij het nastreven van ons eigen geluk onszelf en anderen geen schade berokkenen. Hoe doe je dat, je eigen geluk nastreven in een complexe samenleving? In de yoga zijn daar richtlijnen voor, yama's en niyama's genoemd. Deze zijn een voorwaarde voor het goed kunnen beoefenen van yogahoudingen en meditatie. De persoonlijke richtlijnen zijn.

  1. Zorg ervoor dat je anderen niet schaadt in je denken, praten en doen. Probeer dus niets te forceren en geen geweld te gebruiken, maar probeer mee te stromen op het ritme van het leven en te doen wat nodig is in iedere situatie.
  2. Zorg ervoor dat je eerlijk bent, dat je geen informatie achterhoudt, of leugentjes om bestwil verteld. Vertel de waarheid, zoals die op dat moment bij jou bekend is.
  3. Zorg ervoor dat je niet onrechtmatig dingen van anderen afneemt. Als iemand iets nodig heeft om gelukkig te zijn, gun het hem dan. Jij krijgt wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn.
  4. Zorg ervoor dat je de middenweg bewandeld. Als je eet, eet wat je nodig hebt, niet teveel en niet te weinig. Drink wat nodig is, niet meer, maar ook niet minder. Van alles kan je te veel of te weinig doen. Beide is niet nodig. Je hoeft niet jezelf onder te dompelen in te veel van iets of jezelf ergens van te onthouden, zodat je te weinig hebt. Alleen genoeg zal je gezond en gelukkig maken.
  5. Zorg ervoor dat je niet verlangt naar iets wat je graag zou willen. Of dat je afkeer krijgt van iets waar je van af wilt. Maak niet teveel pieken en dalen. Alles is er om jou gelukkig te maken. En als je dan gelukkig wordt van het eten van een banaan bijvoorbeeld. Verlang dan niet de volgende keer weer een banaan, omdat je daar gelukkig van denkt te worden. Juist dat verlangen maakt je ongelukkig. De volgende keer wordt je weer gelukkig van iets anders. Geluk is overal!
  6. Zorg ervoor dat je dingen doet die goed voelen, die passen bij wie je bent. Je mag zijn wie je bent. Doe de dingen niet omdat je denkt dat het zo hoort of omdat je denkt dat anderen het zo willen. Doe iets omdat je voelt dat je het moet doen.
  7. Zorg ervoor dat je tevreden bent met wie je bent en wat je hebt. Dit is waar je het mee kunt doen. Als je tevreden bent, dan kun je zien dat het geluk in alles is te vinden.
  8. Zorg ervoor dat je niet teveel wenst. Besef dat je al snel genoeg hebt om gezond en gelukkig te zijn. Je wilt niet te veel en ook niet te weinig, bewandel de middenweg, maar realiseer je dat die middenweg een weg van soberheid is, waar een klein iets van grote waarde kan zijn.
  9. Zorg ervoor dat je niet buiten jezelf gaat zoeken naar gezondheid en geluk. Gezondheid en geluk zitten in je zelf. Je omgeving heeft daar geen invloed op. Het gaat om jouw reactie op je omgeving. Onderzoek jezelf en vraag jezelf af waar je echt gezond en gelukkig van wordt. Stel je eigen idealen en probeer die te bereiken.
  10. Zorg dat je onthecht van je eigen gedachten en gewoonten. Denk niet dat je alles kan controleren. Je bent onderdeel van een groter geheel en in dat geheel heb jij je eigen rol te spelen. Pak die rol, geef je over aan het leven en leef zoals het voor jou bedoeld is. Dat resulteert in een gezond en gelukkig leven.


Gebruik deze oude wijsheden uit de yoga. Deze gelden nog steeds. Zet je in voor je eigen 2G's, geluk en gezondheid.

Ik wens dat iedereen zijn eigen weg kan bewandelen en gezond en gelukkig kan zijn.

Meer weten over yoga?

Lees meer BOE blogs
Neem contact op
Ga naar www.bamboehuis.amsterdam