Leven, geboorte en dood


April 2022

Er is leven. In het leven worden wij geboren. In het leven sterven wij ook weer. Leven is er. Er is geen dood.

Eigenlijk wilde ik het blog hierbij laten. En dan aan je vragen om dit echt tot je door te laten dringen. Deze regels van alle kanten eens goed te bekijken. Wat zegt dit jou?

Toch verder lezen?

Het is niet een onderwerp waar veel op feestjes over wordt gesproken en waar we makkelijk over praten. Maar toch, laten we het doen, wie weet brengt het ons een stapje verder.

Er is geen dood. Dat is waarschijnlijk voor veel mensen de meest ongrijpbare uitspraak. In onze taal is het tegenovergestelde van het leven, dood. Als wij geboren worden komen wij tot leven en als we sterven gaan we dood. Zo simpel is het toch? Ja, zeker, wij sterven. Maar probeer dat 'wij' dan eens te omschrijven. De persoon en zijn lichaam, die we aanduiden als 'jij' en 'ik', houdt op te bestaan. Zoals het geboren werd, zo sterft het ook weer. Maar zo is het niet met onze ziel, die leeft voort.

Het is net als een plantje die in het voorjaar opkomt, geboren wordt, er komen bladeren en bloemen aan en het leeft. Aan het eind van het seizoen vallen de blaadjes eraf en sterft het. Soms blijft er ogenschijnlijk niets van over. Maar het volgend voorjaar is het er weer! Is dat nu hetzelfde plantje? Was het echt dood?De kern van dit ander besef over de dood zit hem in de gedachte dat het geboren worden in het leven plaatsvindt, en daardoor het sterven dus ook. Want of jij en ik nu wel of niet geboren zijn, het leven gaat door. Het was er al voordat wij werden geboren en het zal er ook zijn als wij er niet meer zijn. Het leven bepaalde dat wij überhaupt werden geboren, dus eigenlijk hebben wij ons hele bestaansrecht te danken aan het leven en aan niets anders, dat is wat we onze ziel kunnen noemen.

Er is leven. Dat zinnetje gaat niet om jouw persoonlijk leven, maar om een allesomvattend leven waarin jouw persoon geboren wordt. Het leven is veel groter dan jezelf. Probeer het leven niet te verwarren met de wereld waarin wij leven. De wereld is namelijk ook uit het leven ontstaan. De planten en dieren zijn uit het leven ontstaan. Maar de aarde zelf ook, die is ook uit het leven ontstaan. En zo ook de zon. Veel groter dan jezelf dus.

Wat kun je hier nu mee?

Door het besef dat er geen dood is, is er ook geen angst voor de dood. Als je niet bang bent voor de dood kun je doen wat nodig is in je leven en laat je je niet weerhouden. Dan ga je echt leven.

Door het besef dat het leven groter is dan jezelf kun je meer gaan vertrouwen op het leven. Jij kunt doen wat je wilt nadat je geboren bent, maar door dit besef realiseer je dat je het niet alleen hoeft te doen. Het leven helpt jou. Vertrouw er op dat het goed is, zoals het leven de dingen aan jou openbaart. Dat geeft rust en kracht.

Heb je kinderen? Realiseer je dan dat het leven zich over jou ontfermt, zoals jij voor je eigen kinderen zorgt. Vertrouw als een kind.

Hmm, vreemd, nu begint het te dagen

Door dit besef realiseer je je ineens dat het niet om jou gaat. Het leven leeft en jij bent daar onderdeel van. En niet alleen jij, maar ook je 'ouders', 'familie' en 'vrienden'. Ze zijn allemaal individuen die in hetzelfde leven zijn ontstaan en van hetzelfde leven deel uitmaken. En ook je 'collega's'' of je 'vijanden', ook zij zitten in hetzelfde schuitje. iedereen heeft een persoonlijke geboorte meegemaakt in één en hetzelfde leven. De woorden 'ouders', 'familie', 'vrienden', 'collega's' en 'vijanden' staan niet voor niets tussen haakjes. Dat zijn benamingen die jij aan jouw relaties met die andere personen hebt gegeven. Voor het leven zijn ze allemaal hetzelfde. Iedereen is in hetzelfde leven ontstaan, iedereen is als een broer of zus.

Kun jij anderen ook zo zien?

Realiseer je dat het niet zo belangrijk is wat jij van 'anderen' denkt. Het leven heeft allang bepaalt dat iedereen belangrijk is en een belangrijke rol speelt in het geheel. Kun je loskomen van alle benamingen die jij aan anderen hebt gegeven? Misschien kun je je persoonlijk leven wel veel aangenamer maken dan je in eerste instantie denkt.

Dit besef van leven voelt als thuiskomen, thuis bij de enige oorsprong van jezelf, het leven zelf. Het mooiste wat jou kan overkomen.

Meer weten over yoga?

Lees meer BOE blogs
Neem contact op
Ga naar www.bamboehuis.amsterdam